Vlaams Parlementslid en schepen in Aalst
Kruimelpad
Idaho
Het klinkt als een staat in de Verenigde Staten, en dat is het ook, maar vandaag betekent Idaho vooral: “International Day Against Homophobia, Biphobia and Transphobia”. Want ook in 2013 is zoiets natuurlijks als je seksuele geaardheid nog steeds niet overal normaal en aanvaard. Wereldwijd wordt op 17 mei aandacht gevraagd voor de strijd tegen holebifobie.
Vorige zomer was mijn thuisstad Aalst even niet meer zo charmant: de nationale media brachten nieuws over een vreselijk geval van gewelddadige homofobie. Het voelde heel vreemd en heel eng om te merken dat geweld omwille van geaardheid nog zo dichtbij kon bestaan. Er zijn mensen die beweren dat je zulke extreme incidenten nooit helemaal kan uitsluiten. Maar dan denk ik: we kunnen wel alles doen om dat soort incidenten zoveel mogelijk te voorkomen.
We zijn nu bijna een jaar later. Sinds januari ben ik als schepen van Sociale Zaken in Aalst ook bevoegd voor “Emancipatie”. Emancipatie betekent voor mij ‘ontvoogding’, de omstandigheden scheppen waarin mensen zichzelf kunnen en mogen zijn. Het mag geen holle bevoegdheid zijn, want ook vandaag kunnen beleidsmensen nog sleutelen aan een meer holebi-vriendelijke leefomgeving. Zo wil ik mijn collega’s in het schepencollege voorstellen om de beschikbare informatie over seksuele geaardheid toegankelijker en zichtbaarder te maken voor alle Aalstenaars. Niet alleen kunnen we zoekende jongeren zo beter op weg helpen: we geven ook aan iedereen de boodschap dat een andere geaardheid heel normaal is, dat seksuele diversiteit deel is van onze samenleving.
Ook als Kamerlid met grote interesse in asiel en migratie ontmoet ik het thema. Deze week nam Vluchtelingenwerk Vlaanderen staatssecretaris Maggie De Block onder vuur. Asielzoekers die in hun thuisland vrezen vervolgd te worden omwille van hun seksuele geaardheid, zouden worden onderworpen aan procedures gebaseerd op vooroordelen. Ik ben een grote voorstander van strikte, maar correcte procedures. Er moet gecontroleerd worden zodat frauderende asielzoekers die helemaal geen holebi zijn of geen gegronde angst voor terugkeer hebben, geen misbruik kunnen maken van ons systeem. Maar die holebi-asielzoekers die inderdaad niet kunnen terugkeren omdat er in hun thuisland gemoord wordt omwille van geaardheid moeten we opvangen. Ik ondervraag staatssecretaris De Block volgende week over dit thema, want in een asielprocedure hebben vooroordelen van welke aard dan ook absoluut geen plaats.
Hopelijk kan ik zo een steentje bijdragen aan een wereld met minder onverdraagzaamheid gebaseerd op geaardheid. Tot het zover is, wens ik alle deelnemers morgen een prachtige (en kurkdroge) Pride in Brussel. Laten we samen hopen dat Idaho snel overbodig wordt.