Vlaams Parlementslid en schepen in Aalst
Kruimelpad
Wathelet gedoogt fraude in asieldossiers
Wie regularisatie aanvraagt met frauduleuze arbeidsdocumenten krijgt niet meteen een rode kaart. Integendeel, volgens insiders worden ambtenaren zelfs aangespoord om 'actief op zoek te gaan' naar positieve elementen en alsnog te regulariseren. Het rommelt bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), waar dezer dagen de dossiers over de regularisatie van mensen zonder papieren behandeld worden. N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers kreeg van verschillende kanten lucht van het ongenoegen dat bij de ambtenaren leeft. 'Niemand durft het risico te nemen om openlijk kritiek te geven', zegt Smeyers. De klachten wijzen er volgens Smeyers op dat de ambtenaren duidelijke wenken krijgen om toch maar zoveel mogelijk regularisatiedossiers goed te keuren. Een insider spreekt dat niet tegen: 'De staatssecretaris gaat zeer ver om de richtlijnen zo ruim mogelijk te interpreteren. Er is een zekere druk vanuit het cdH om zoveel mogelijk dossiers goed te keuren.'
Vals document telt niet
Het meest frappant zijn de instructies in verband met dossiers waarin valse documenten zitten die moeten bewijzen dat de aanvrager een vaste job heeft. Eerder kwam al aan het licht dat er vooral in Brussel een lucratief handeltje werd opgezet met dergelijke documenten. 'Nu blijkt dat valse documenten niet eens volstaan om het dossier verticaal te klasseren', zegt Smeyers. 'Integendeel, op basis van een interne nota krijgen de ambtenaren de opdracht om het valse arbeidscontract gewoon uit het dossier te halen. Ze moeten actief op zoek gaan naar andere positieve elementen om de aanvrager toch te kunnen regulariseren.'
Bevoegd staatssecretaris Melchior Wathelet (cdH) ontkent alvast niet staalhard. 'Als de aanvraag niet alleen gebaseerd is op een job en er voldoende andere elementen zijn die op verankering wijzen, dan creëren valse werkgeverscontracten niet noodzakelijk een negatief advies. Dat wordt geval per geval bekeken. We moeten toch een beetje genuanceerd blijven.' Al wil Wathelet niet gezegd hebben dat de valse documenten zo maar genegeerd worden: 'Het is wel een bezwarend element.' De Dienst Vreemdelingenzaken houdt zich op de vlakte. 'Het klopt dat we van de staatssecretaris de instructie hebben gekregen om het volledige dossier te onderzoeken en niet alleen te focussen op de valse documenten', zegt beleidsmedewerker Geert De Vulder.
Voor Smeyers is het gedogen van fraude echter een stap te ver: 'Een staatssecretaris die zijn medewerkers de opdracht geeft om de ogen te sluiten voor fraude is zijn stoel niet waardig. Die moet ontslag nemen, dit is alle schaamte voorbij.' Volgens haar bronnen klaagt ook de politie, die de frauduleuze dossiers opspoorde, over het feit dat daar niets mee gedaan werd, maar dat kan bij DVZ niet bevestigd worden.
Geen cijfers
Smeyers wil Wathelet vandaag over de zaak aan de tand voelen en herhaalt nog eens haar vraag naar concrete cijfers over de regularisatie op basis van sociale verankering. Die zijn er immers niet. Eerst heette het dat de gemeenten de dossiers nog niet doorgestuurd hadden. Intussen, drie maanden later, blijkt het nog steeds moeilijk. 'De Dienst Vreemdelingenzaken heeft duidelijk de instructie gekregen niet over de cijfers te communiceren', zegt Smeyers. 'Nochtans rapporteren ze die maandelijks aan Wathelet. Maar die zegt geen cijfers te hebben. 'Bij DVZ beginnen ze te vrezen dat zij een modderfiguur slaan, terwijl er boven hun hoofd politieke spelletjes gespeeld worden', zegt Smeyers. Wathelet zelf belooft 'zeer binnenkort' met cijfers te komen.