Vlaams Parlementslid en schepen in Aalst
Kruimelpad
Sinterklaas komt (enkel) voor de Franstaligen
Vandaag werd in zeven haasten een amendement op de ‘wet houdende diverse bepalingen’ goedgekeurd op eis van de Franse Gemeenschap. Het sinterklaasamendement zorgt ervoor dat de Franstalige onderwijzers en ambtenaren een fiscaal gunstig behandelde veertiende maand krijgen. De Kamercommissie Financiën werd er bij hoogdringendheid speciaal voor samengeroepen, zelfs terwijl de plenaire vergadering aan de gang was. De N-VA is stomverbaasd over de manier dat deze regering het federaal parlement volledig naar haar pijpen laat dansen. “De regering Leterme Un doet haar naam alle eer aan,” zegt N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers.
De Franse gemeenschap besliste recent dat de eindejaarpremie of zgn. dertiende maand niet langer in januari van volgend jaar maar al in december van dit jaar zou worden uitbetaald. Aangezien de eindejaarspremie van 2007 in januari van dit jaar werd uitbetaald, krijgen de Franstaligen zo eenveertiende maand. Echter, volgens de geldende fiscale reglementering zou die premie ook belast worden met een marginaal en dus hoger belastingtarief. En dus besloten de Franstaligen maar dat de wet moet worden aangepast via een amendement op de wet diverse bepalingen, die de begroting begeleidt en vandaag wordt besproken in de Kamer. Het amendement zorgt er voor dat het loon van december van de Franstalige onderwijzers en ambtenaren fiscaal gunstig behandeld wordt aan het gemiddelde en dus lagere tarief. Dat daarvoor heel de agenda moet worden omgegooid en de commissie Financiën speciaal moet samenkomen, dat is voor deze meerderheid ook maar de normaalste zaak van de wereld. Alles went.
“Op vingerknip van de Franstaligen keurden VLD en CD&V als schoothondjes het sinterklaasamendement goed. Sinterklaas komt blijkbaar enkel voor de Franstaligen. Als er in dit land een wettelijke bepaling in het nadeel van de Franstaligen uitdraait, dan moet die maar gauw-gauw worden aangepast. Als de Vlamingen, die nota bene een meerderheid vormen, iets vragen, dan mogen ze op kun kop gaan staan en krijgen ze nog nul op het rekest” reageert Sarah Smeyers.