Vlaams Parlementslid en schepen in Aalst
Kruimelpad
Reisverslag Balkanreis dag 1: we love Belgium!
We zitten 5 dagen in de Balkan en gaan proberen iedere dag een kort reisverslagje te schrijven.
Na een lange reis landden we in Skopje, de hoofdstad van Macedonië en met 900.000 inwoners goed voor bijna de helft van alle Macedoniërs (2,3 mio). We worden hartelijk begroet door Artan, onze reisgids voor de komende dagen. Artan is een ethno-Albanees die werkt voor UNHCR. Hij is een bekende figuur en geldt in Skopje als de woordvoerder voor de Albanezen in Macedonië.
Na het overlopen van ons weekprogramma en een korte rondleiding door de hoofdstad, ontmoetten we Nazim, voormalig Balkan-correspondent voor de BBC en ook een ethno-Albanees. Samen deden ze volgende opmerkelijke uitspraken:
1) Het heeft geen zin om het aantal asielzoekers vanuit de Balkan naar Europa op te delen in Macedoniërs, Serviërs, Kosovaren of Albanezen. Het gaat immers quasi steeds over ethno-Albanezen.
2) De ethno-Albanezen vormen 1/4e van de Macedonische bevolking. Ze zijn dus een minderheid in de Macedonische samenleving. Ze moeten dagelijks vechten voor de erkenning van hun taal en cultuur. Ook al bestaat er absoluut discriminatie, Artan en Nazim vinden dat er geenszins grond bestaat om als politiek vluchteling asiel aan te vragen in Europa. Al deze migranten zijn volgens hen economische vluchtelingen.
3) België is wel degelijk het Mekka voor de Balkanmigrant. De hardnekkige overtuiging leeft dat er alleen in België een vluchtelingenstatuut bestaat wegens economische redenen. Ook de Belgische dwangsommen en de hotelopvang kent iedereen hier.
4) De Belgische ontradingscampagnes van Wathelet worden hier afgedaan als nutteloze bezigheid, omdat de overtuiging dat België niet het beloofde land is, niet doorsijpelt naar de bevolking. Alle informatie blijft hangen bij de Macedonische regeringstop.
5) Het enige echte drukkingsmiddel is volgens hen het herinvoeren van de visumplicht voor de Balkan. Deze werd in 2009 door Europa afgeschaft, met een massale migratie tot gevolg.
Morgenvroeg trekken we naar Tetovo, het machtscentrum van de Albanese minderheid in Macedonië. Daarna gaan we naar Pristina, de hoofdstad van Kosovo.
Tot morgen!