Vlaams Parlementslid en schepen in Aalst
Kruimelpad
Regering blokkeert veralgemening rookverbod
Het wetsvoorstel van N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers over een rookverbod in alle publieke ruimtes, inclusief de horeca, wordt nu opnieuw geblokkeerd. Terwijl Smeyers nu eindelijk de hervatting van de besprekingen had verworven in de commissie Volksgezondheid, werd de discussie even snel opnieuw stilgelegd. Een amendement was zogezegd niet vertaald en een wetsvoorstel was plots ‘zoek’. Smeyers roept alle mensen van goede wil op om haar te steunen en mee de regering onder druk te zetten, zodat ook in ons land spoedig een algemeen rookverbod komt.
Intussen hanteren al 14 Europese landen een algemeen rookverbod. In bv. Nederland wordt nu zelfs nog krachtdadiger opgetreden. In België stijgt het aantal rokers. En toch komt er geen algemeen rookverbod. Niet omdat men het er niet over eens is, wel omdat het iemand van de N-VA is die het wetsvoorstel indiende...
Volgens een enquête naar het rookgedrag van de Belgen in opdracht van de Stichting tegen Kanker, steeg het percentage dagelijkse rokers voor het eerst in zes jaar, van 27% in 2007 naar 30 % in 2008. Volgens de Stichting tegen Kanker neemt het roken toe als er geen nieuwe impulsen zijn, zoals een uitbreiding van het rookverbod of accijnsverhogingen.
Nochtans bestaat er sinds enige tijd een politieke consensus om roken te verbieden in alle publieke ruimtes. Begin dit jaar diende Sarah Smeyers, samen met CD&V-collega Nathalie Muylle, daaromtrent een wetsvoorstel in. “Met zoveel dodelijke slachtoffers bant een verantwoordelijke overheid toch het roken op alle publieke plaatsen? Zeker als buitenlands onderzoek aantoont dat een rookverbod in de horeca het aantal jonge rokers sterk doet dalen, dan móeten we toch ingrijpen?” Smeyers wijst daarna ook op de vraag van horecazaken zelf die het discriminerend vinden dat de ene zaak vandaag wel al onder een rookverbod valt en de andere niet.
Smeyers’ wetsvoorstel wordt al behandeld sedert begin 2008, naar aanleiding van de evaluatie van de bestaande rookreglementering door de FOD Volksgezondheid. Maar sinds CD&V het kartel met de N-VA opzegde, raakt het dossier niet meer vooruit. Reden: de regeringsmeerderheid wenst niet langer voort te doen met een wetsvoorstel dat de handtekening draagt van een parlementslid van de N-VA. Sindsdien liet men het voorstel links liggen.
Na lang aandringen, ook van N-VA-fractievoorzitter Jan Jambon, werd het wetsvoorstel vandaag dan toch opnieuw geagendeerd in de commissie Volksgezondheid. Maar al even snel werd de discussie door de regeringsmeerderheid opnieuw stilgelegd. Officiële reden: een amendement was zogezegd niet vertaald, een wetsvoorstel bleek plots “zoek”. De hervatting van de bespreking werd verdaagd met anderhalve maand, op voorstel van CD&V. Al wezen de vroegere rookverbod-medestanders van CD&V er wel op dat “er mogelijks nog wel andere zaken zouden tussenkomen”.
Intussen kondigde CD&V aan dat de partij een eigen wetsvoorstel zou indienen maar node met een latere inwerkingtreding dan in het voorstel-Smeyers. Het voorstel Smeyers doorliep ook al de diverse procedures, inclusief een advies van de Raad van State. Een nieuw wetsvoorstel moet opnieuw van meet af aan beginnen.
“Ik lanceer echt een smeekbede, opdat iedereen van goede wil mee de regeringspartijen onder druk zou zetten. Laat ons zo snel mogelijk het aantal rookslachtoffers, actief én passief, verminderen. Niet binnen een half jaar, maar nu” zegt de jonge Aalsterse.