Vlaams Parlementslid en schepen in Aalst
Kruimelpad
Pleidooi Planbureaus voor regionalisering arbeidsmarktbeleid
De N-VA stelt tevreden vast dat nu ook de vier Planbureaus in België toegeven wat de N-VA al jaren verkondigt: alleen als de Gewesten hun eigen arbeidsmarktbeleid voeren, wordt er meer werkgelegenheid gecreëerd. De N-VA roept federaal minister van Werk Joëlle Milquet op om uit deze studies de nodige lessen te trekken. Het arbeidsmarktbeleid moet volledig overgeheveld worden naar de Gewesten, in het belang van Vlaanderen, maar zeker ook in het belang van Brussel en Wallonië. Op een vraag van Kamerlid Sarah Smeyers in de plenaire zitting bleek minister Milquet helaas niet bereid om deze evidente conclusie te aanvaarden.
Het federale Planbureau alsook de Planbureaus van de drie Gewesten tonen in hun studie nochtans aan dat het Gewest dat het meest gebruik heeft gemaakt van zijn bevoegdheden inzake arbeidsmarkt, Vlaanderen, veruit de beste resultaten geboekt heeft op het vlak van werkgelegenheid. De Gewesten die op het federale beleid zijn blijven teren, Brussel en Wallonië, zijn er de voorbije dertig jaar zienderogen op achteruit gegaan. Hun werkloosheidsgraad is verdubbeld en de kloof met Vlaanderen inzake werkzaamheidsgraad is zelfs vijf keer groter geworden.
Kortom, het federale beleid werkt niet. De Gewesten hebben behoefte aan maatwerk. Brussel en Wallonië moeten het voorbeeld van Vlaanderen volgen en resoluut gebruik maken van hun eigen bevoegdheden inzake arbeidsmarkt. Alleen zo kunnen ze meer jobs creëren en meer mensen aan het werk helpen.
Maar ook Vlaanderen mag niet zelfgenoegzaam op haar lauweren rusten. Met een werkloosheidsgraad van ongeveer 8,5% en een werkzaamheidsgraad van ongeveer 65% heeft ook Vlaanderen nog een belangrijke weg af te leggen. De Lissabon-doelstelling van een werkzaamheidsgraad van 70% in 2010 is nog veraf. In het licht van de vergrijzing is het absoluut noodzakelijk dat er ook in Vlaanderen meer jobs gecreëerd worden en dat er meer mensen aan het werk zijn.
Als Vlaanderen haar welvaart ook in de toekomst wil verzekeren, moet het meer beleidsinstrumenten in handen krijgen. De bevoegdheden die zich nu nog op federaal niveau bevinden, moeten bovendien overgeheveld worden naar de Gewesten, zodat die nog beter in staat zijn om een ambitieus en efficiënt arbeidsmarktbeleid te voeren. Cruciaal daarbij is vooral dat de Gewesten geresponsabiliseerd worden en dat ze ook sanctionerend kunnen optreden tegen werkonwillige werklozen.