Vlaams Parlementslid en schepen in Aalst
Kruimelpad
Opnieuw nijpend opvangtekort voor asielzoekers: "zwemmen tegen de stroom in"
Zoals we het reeds vorige winter hadden voorspeld, nadert jammer genoeg een nieuwe opvangcrisis… In het najaar van 2010 werden er 2.500 extra opvangplaatsen in noodopvangcentra gecreëerd, zodat de teller op 1 januari 2011 in totaal op 21.412 plaatsen stond. De hoop was dat op die manier de tijdelijke hotelopvang zou kunnen weggewerkt worden en dat de asielaanvragen – zonder het aanzuigeffect van de verkeerdelijk voorgestelde “luxe-hotelkamers” – automatisch opnieuw zouden afnemen. Toch is dit niet het geval: sinds februari neemt het aantal aanvragen terug toe… Bekijk hier "Villa Politica" van 02/04/2011 hierover.
Februari: situatie van vorige winter herhaalt zich
Daar waar het aantal aanvragen effectief daalde in januari 2011 (1771 nieuwe dossiers werden toen ingediend), kregen de diensten in februari opnieuw een koude douche: het aantal asieldossiers steeg opnieuw tot 1860. Ook de hotelopvang kon tot op vandaag nog niet worden afgebouwd: om de dwangsommen te ontwijken werd er immers voor gekozen nieuwe asielzoekers eerst te laten doorstromen naar nieuwe plaatsen in plaats van de hotelkamers leeg te maken. Op 25/03 verbleven er nog 397 personen op hotel, hiervan niet minder dan 159 niet-begeleide minderjarigen. Dit is dramatisch: kinderen verblijven nu nog steeds gemiddeld 10 weken in kamers die het woord “krot” benaderen vooraleer ze kunnen doorstromen naar aangepaste opvangplaatsen.
Niet enkel extra opvang
Staatssecretaris Courard kon mij afgelopen dinsdag melden dat er tot nu toe 344 nieuwe opvangplaatsen door OCMW’s werden gecreëerd (de zogenaamde LOI’ s of Lokale opvanginitiatieven) en dat er reeds 544 nieuwe plaatsen door Fedasil werden bezocht en goedgekeurd. Deze kunnen dus worden ingevuld, wat goed nieuws is. Toch blijft het probleem dat we onmogelijk tot in het oneindige plaatsen kunnen bijmaken, iets wat de staatssecretaris beaamt.
In februari bedroeg de instroom maar liefst 559 personen meer dan de uitstroom, wat aantoont dat er iets schort aan de doorstroom. Meer opvangplaatsen zou enkel een druppel op de hete plaat betekenen, terwijl de wortel van het probleem moet worden aangepakt.
Materiële steun voor elke asielzoeker
Wettelijk gezien heeft elke asielzoeker recht op opvang gedurende zijn asielprocedure. Dit blijft echter niet beperkt tot de periode die verloopt tussen het indienen van een aanvraag en de eigenlijke beslissing. Nee, er worden vandaag er in totaal 594 personen opgevangen die al een positief advies kregen en dus beschikken over een verblijfsvergunning. Zij hebben immers 2 maanden de tijd om de opvangstructuur te verlaten. Daarnaast werd het recht op materiële hulp voor 814 uitgeprocedeerden tijdelijk verlengd en worden er nog eens 392 uitgeprocedeerden opgevangen in afwachting van de betekening van hun BGV (bevel om het grondgebeid te Verlaten).
Prioriteit: kortere asielprocedures
Als de instroom blijft toenemen zoals nu het geval is – en dat is meer dan waarschijnlijk – moeten de asielprocedures in de eerste plaats ingekort worden. Volgens berekeningen van de Staatssecretaris zou het opvangnet in zijn huidige toestand net voldoende zijn als de procedures gemiddeld slechts 6,5 maanden zouden duren. Nu is dat gemiddeld 15 maanden. Jammer dat ze daar pas in lopende zaken toe concluderen. En dan nog onder leiding van een eerste minister, nota bene coördinator van het asielbeleid, die niet inziet dat dit probleem geen politiek spel is.
Dit is bittere realiteit: binnenkort staan er weer echte vluchtelingen op straat, terwijl er geen financiën meer zijn voor bijkomende opvangplaatsen. Aangezien de huidige regering er liever één is van “mislopende” zaken, zal het echte werk voor de volgende ploeg zijn …