Vlaams Parlementslid en schepen in Aalst
Kruimelpad
Onderonsje over regularisaties: staatssecretaris Wathelet ontvangt illegalen
De 250 illegalen die in mei door Brussel protesteerden om hun regularisatie te eisen, werden na afloop van hun actie door Staatssecretaris Wathelet ontvangen op zijn kabinet. Dit bevestigde hij gisteren nog in de Kamer. Dit is ongehoord: nadat Milquet eerder al illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers suste met de belofte tot regularisatie, nodigt Wathelet nu opnieuw illegaal uit tot een gesprek. Liever dan het probleem bij de wortels aan te pakken, beloonde de staatssecretaris de betogers met een informeel gesprek over hun eisen. Met dergelijke acties geeft hij aan illegalen alvast één duidelijk signaal: “protesteer, laat je horen, dan kan uw eis sneller gehoord worden – en mogelijk in overweging worden genomen.”
Op 11 mei hielden 250 illegalen een protestmars tot vóór de gebouwen van DVZ om duidelijkheid te eisen over hun regularisatieaanvraag. Eerder gingen een 40-tal geweigerde asielzoekers hen al voor. Dat men een duidelijk antwoord verwacht na een procedure van 18 maanden, is misschien logisch, maar men onderneemt vaak dergelijke acties in de hoop zo versneld een (positief) advies te krijgen.
Op de website van SP Belgique stond al te lezen dat de manifestanten “hun recht op regularisatie, met de nodige steun van verenigingen en medestanders, zullen blijven opeisen.” Dit is een regelrechte provocatie: nergens onderstreept de huidige wet dat regularisatie een recht zou zijn. Het is en blijft enkel en alleen een gunst, door de Staatssecretaris toegekend.
Dat de Staatssecretaris deze manifestanten nu zomaar uitnodigt, getuigt van erg weinig onpartijdigheid. Zo wekt hij tegenover de sans papiers de indruk dat het aangewezen is om te strijden voor een recht dat helemaal geen recht is. In plaats van hen duidelijkheid te verschaffen, voedt Wathelet zo de hoop dat een regularisatieaanvraag sneller afgehandeld (en eventueel positief beoordeeld) wordt als je maar protesteert.
Gisteren ondervroeg ik hem hierover in de Kamer, maar de Staatssecretaris kon zelfs niet meedelen wat er precies werd besproken of beslist. Dit is andermaal teleurstellend. Uit een andere vraag betreffende de opsporing van illegalen bleek nog maar eens dat er in ons land dringend nood heeft aan systeem dat het aantal illegalen in kaart brengt. Een degelijk beleid is en blijft onmogelijk zonder een duidelijke opvolging, dit geldt ook voor de illegalen in ons land.