Vlaams Parlementslid en schepen in Aalst
Kruimelpad
Nieuwsflits uit de Kamer
Op 9 november raakte bekend dat een voortvluchtige tweevoudige Albanees moordenaar via een valse identiteit jarenlang asiel en een leefloon van het OCMW in Aalst kon krijgen (lees artikel). Dit feit, dat zich in haar eigen stad heeft voorgedaan, is voor Sarah het zoveelste bewijs van het wanbeleid van onze Staatssecretaris voor Asiel en migratie, Melchior Wathelet. Daarom voelde ze hem in de Kamer aan de tand over de vrijstelling van identificatieplicht van asielzoekers en de mate waarin men politiedatabanken raadpleegt binnen de regularisatieprocedure.
Het geval uit Aalst illustreert andermaal dat het kinderspel is om onder een valse identiteit erkend te worden als vluchteling of geregulariseerd te worden. Als zijn aanvraag nog niet is afgewezen of wanneer hij in ons land geen identiteitspapieren kan verkrijgen, moet een asielzoeker zijn identiteit namelijk niet staven met een officieel document. Voor Sarah is het gemak waarmee men misbruik kan maken een “bedreiging voor de openbare orde” en moet dit soort van fraude in de toekomst worden verhinderd.
Ze vroeg de Staatssecretaris hoe hij hier tegenover staat en op welke manier hij dit type misbruik wil verhinderen, maar Wathelet schoof het probleem grotendeels in de schoenen van de Europese Wetgeving. Hij hamerde erop dat er volgens de regels van de Conventie van Genève geen vrijstelling van identificatieplicht bij een asielaanvraag bestaat, maar dat er enkel uitzonderingen gemaakt worden voor erkende vluchtelingen. Zij verkeren namelijk vaak in de onmogelijkheid om geldige papieren te verkrijgen. Dit is een bevoegdheid van het CGVS, waar Wathelet buiten staat. Een reden om geen afdoend antwoord te geven…
Wat betreft de fraude bij de regularisatieprocedure, verzekerde hij ons dat “er bij twijfel van de verklaarde identiteit door de DVZ bijkomend advies kan worden gevraagd bij het parket” en dat men “in bijzondere gevallen politiedatabanken raadpleegt”. Wanneer en of dit al dan niet in de praktijk gebeurt, werd niet meegedeeld. Als uiteindelijk blijkt dat de asielzoeker “ernstige feiten” gepleegd heeft, verzekerde de Staatssecretaris – die geval per geval behandelt – dat die niet wordt geregulariseerd.
Samen met Sarah vragen we ons echter wel af wat dan precies “ernstige misdrijven” zijn in de wereld van Wathelet. Een vraag waarop hij ons – verrassend genoeg - geen bevredigend antwoord gaf … Wordt vervolgd!