Vlaams Parlementslid en schepen in Aalst
Kruimelpad
N-VA zet partijbestuur op crash-dieet
Het N-VA partijbestuur moet tegen april zwaar afvallen. Zelfs de grote zalen in het Vlaams parlement konden het 72-koppige N-VA-orgaan nog amper herbergen.
Zevenentwintig kamerleden, dertien Vlaamse parlementsleden, veertien senatoren, een Brussels en een Europees parlementslid, een parlements- en een senaatsvoorzitter, twee ministers, vijftien partijraadsleden, een voorzitter, penningmeester, secretaris en ondervoorzitter, jongerenvertegenwoordigers, afgevaardigden uit de provincies, de politiek directeur én de partijwoordvoerder: niet minder dan 72 N-VA'ers maken op dit moment deel uit van het partijbestuur.
De enorme groep komt elke maandag samen in het Vlaams parlement, maar wordt ernstig gehinderd door haar omvang. Er staat daarom een drastische vermageringskuur op het programma. 'We kwamen niet meer toe aan de belangrijkste taak van het partijbestuur, de politieke lijn van de partij uitzetten', zegt woordvoerder Jeroen Overmeer.
Tijdens de lange formatiemaanden deed het partijbureau dienst als een soort feedback-kamer, waar iedereen uit de tweede en derde lijn op de hoogte werd gebracht van de nieuwe ontwikkelingen rond de onderhandelingstafel. Maar net omdat er zoveel nieuwe parlementsleden meeluisterden, lieten de N-VA-toppers daar niet altijd het achterste van zijn tong zien. Een hele zaal toehoorders betrekken in delicate strategische beslissingen bleek zo goed als onmogelijk. Absolute discretie eisen van zo'n bende was zo mogelijk nog moeilijker.
Het nieuwe systeem gaat pas in na de partijraad van 19maart. Daar zal Bart De Wever zichzelf ook opvolgen als voorzitter en worden de nieuwe ondervoorzitter en secretaris bekendgemaakt. Per zeven parlementsleden mag er vanaf dan nog maar één iemand naar het partijbureau, naast de fractieleiders. Voor de Kamer zijn dat Jan Jambon, Siegfried Bracke, Sarah Smeyers, Bert Maertens en Ben Weyts. Voor de Senaat gaat het om Liesbeth Homans, Karl Vanlouwe en Piet De Bruyn. De Vlaamse fractie stuurt Kris Van Dijck, Vera Celis en Lies Jans.
Opvallend is dat er geen enkele Limburger uit de Kamer vertegenwoordigd is, maar wel twee Oost-Vlamingen. De reden is dubbel. De Limburgse kamerleden raakten het niet eens over één kandidaat en tegelijk kon men niet om Bracke en Smeyers heen. Theo Francken trok zijn kandidatuur in om Ben Weyts vrije baan te geven in Vlaams-Brabant. Wie geen deel uitmaakt van het nieuwe slanke partijbestuur, moet wachten tot de fractievergaderingen om input te krijgen.
Aan de beslissingsstructuur verandert niet zo gek veel. Ook nu hebben lang niet alle leden stemrecht in het PB. 'Dat heeft te maken met ons Volksunie-trauma', zegt een lid van het (huidige) partijbestuur. 'Daar had iedereen stemrecht, ook het personeel. Anciaux dropte heel zijn kabinet in de partijraad en slaagde er zo lang in om de partij te sturen. U begrijpt dat we dat soort toestanden niet meer willen meemaken.'