Vlaams Parlementslid en schepen in Aalst
Kruimelpad
Medische kosten Brusselse OCMW mogen naar Fedasil: een typisch staaltje PS-cultuur
Onder voormalig Staatsscretaris Courard werd beslist dat het OCMW van Brussel, als enige, al zijn facturen voor medische hulp kon laten terugbetalen door Fedasil. Sindsdien geldt de regel dat asielzoekers die geen opvang krijgen in de reguliere opvangcentra van Fedasil en zich vervolgens richten tot het OCMW van Brussel, deze laatste alle kosten voor het verschaffen van medische hulp aan deze asielzoekers kon doorsluizen naar Fedasil. Voor alle andere OCMW's geldt dat de kosten voor niet-dringende medische hulp voor rekening blijven van het OCMW zelf.
Akkoordje onder PS-ers
Dat de regering deze uitzondering enkel voor het OCMW van Brussel stemt, is een typisch staaltje PS-cultuur. Voor de vele andere grote OCMW’s, die even goed overspoeld worden met medische kosten van asielzoekers, geldt deze uitzondering niet. Zou het toeval zijn dat de OCMW-voorzitter van Brussel, Yvan Mayeur tot dezelfde partij behoort als de voormalige Staatssecretaris?
Voorkeursbehandeling weggelachen
Ik kaartte deze ongelijkheid reeds in het verleden aan bij Dhr. Courard, maar deze vond het maar logisch dat dergelijke maatregel enkel voor onze hoofdstad gold, omdat er volgens hem enkel het OCMW van Brussel een enorme toestroom van asielzoekers kent.. Daarom wilde ik van onze huidige Staatssecretaris voor asiel en migratie, mevr. De Block, weten hoe zij tegenover dergelijke voorkeursbehandeling stond, en of zij deze zal afschaffen.
Struisvogelpolitiek
Toch blijft ook de Staatssecretaris struisvogelpolitiek spelen, en pleit ze niet voor de herziening van deze maatregel. Een beslissing die ze verdedigt door te stellen dat de maatregel vandaag “bijna niet meer” door het OCMW van Brussel wordt toegepast. Wat ze er vergeet bij te zeggen, is dat de toevlucht tot deze uitzonderingsmaatregel enkel nodig is wanneer er in de reguliere opvangcentra geen plaats meer is en de asielzoekers naar de OCMW's trekken voor materiële opvang. In crisistijden dus, niet in april, mei en juni, maar wel in december, januari en februari.
De voorkeursbehandeling zal dus blijven bestaan. Alweer het bewijs dat een PS-akkoordje kan overleven, zelfs als een Open VLD-er aan het roer staat…