Vlaams Parlementslid en schepen in Aalst
Kruimelpad
Frauduleuze asielaanvragen: erkenningen in 2010 en 2011 opnieuw ingetrokken bij 48 dossiers
Tussen 2010 en 2011 beantwoordde het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) in totaal 4.964 asielaanvragen met een vluchtelingenstatus en 1.805 aanvragen met een subsidiaire beschermingsstatus. In diezelfde periode werd de verleende erkenning bij 48 dossiers echter opnieuw ingetrokken, omdat er sprake was van fraude bij het aanvragen van asiel of omdat de aanvrager criminele feiten had gepleegd. Dat leerde ik van een antwoord van Staatssecretaris De Block.
Het kan echter niet dat personen die fraude plegen eerst erkend worden als vluchteling of een beschermingsstatus met alle bijhorende voordelen kunnen krijgen, en pas daarna ontmaskerd worden. Elke fraudeur of crimineel die asiel krijgt, blijft er één teveel. Er is dan ook nood aan blijvende controle en alertheid bij het nemen van asielbeslissingen.
48 erkenningen terug ingetrokken
Vorig jaar werden er bij het CGVS 25.479 asielaanvragen ingediend, tegenover 19.941 in 2010. Van de 29.998 beslissingen die in die 2 jaar werden genomen, was slechts een minderheid (22.6%) een erkenning (bij 4.964 dossiers werd de vluchtelingen- en bij 1.805 de subsidiaire beschermingsstatus toegekend). In 2010 en 2011 werd de toegekende beschermingsstatus bij 48 dossiers –bij 44 dossiers de vluchtelingen- en bij 4 de subsidiaire beschermingsstatus - echter terug ingetrokken, meestal omwille van frauduleuze documenten of verklaringen. In 1 geval was er sprake van schending van de openbare orde en in 1 geval zelfs van ernstige misdaden.
Fraude mag niet beloond worden
Dat de beschermingsstatus bij deze 48 dossiers eerst toch werd toegekend, blijft onaanvaardbaar. Het kan niet dat bedrog beloond wordt met gelijk welke beschermingsstatus. Ook al wordt het bedrog pas achteraf ontdekt; elke onterechte erkenning blijft er één teveel; het ondermijnt ons asielbeleid. Een strikte controle bij het nemen van asielbeslissingen blijft hoe dan ook onontbeerlijk.