Vlaams Parlementslid en schepen in Aalst
Kruimelpad
De opvangcrisis: stop dweilen met de kraan open
Het opvangnetwerk voor asielzoekers in ons land zit al geruime tijd volledig verzadigd. Zo berekende Vluchtelingenwerk Vlaanderen onlangs dat er sinds begin 2011 opnieuw 1.411 asielzoekers geen plaats kregen toegewezen in één van de centra van Fedasil. 1.411 mensen die op eigen houtje onderdak moeten zien te vinden …
Extra plaatsen nog onvoldoende
Hoewel Staatssecretaris Courard mij antwoordde dat er in ons land momenteel 8.647 plaatsen in 465 LOI’ s (Lokale opvanginitiatieven, beheerd door de lokale OCMW’s) operationeel zijn (wat neerkomt op 43% van het totale aantal opvangplaatsen, 5% meer dan in 2009), is dit nog steeds onvoldoende. “Dweilen met de kraan open” is hier een understatement...
Vlaanderen voortrekkersrol in LOI ‘s
Van de 465 partner-OCMW’s die een LOI uitbaten bevindt het merendeel zich in Vlaanderen, maar toch de opvang voor asielzoekers is enigszins evenredig verdeeld onder de gewesten, zo benadrukte de Staatssecretaris (beducht voor een communautaire twist) alvast. 22 van de 39 gemeenten die geen LOI, maar wel een opvangcentrum uitbaten zijn namelijk in Wallonië gelegen. Vlaanderen doet dus vooral zijn duit in het zakje door LOI ’s op te richten. [1]
Dit laatste blijkt ook uit het volgende: al zeker 3 Vlaamse gemeenten die tot nu toe nog geen asielzoekers hadden opgevangen zullen een LOI zullen openen vóór het einde van dit jaar. In Wallonië en Brussel zijn deze plannen er ook, maar slechts voor 1 gemeente in elk gewest. De reden van dit verschil wil ik echter nog nagaan; de evenredigheid tussen de gewesten moet ook hier bewaard blijven.
Nood aan structurele oplossing
Het creëren van extra opvangplaatsen is op zich positief nieuws, maar we moeten het herhalen: dit is slechts een tijdelijke “oplossing”, die slechts één deeltje van de gehele cyclus aanpakt. Zo verloopt de uitstroom uit de centra de laatste weken opnieuw erg moeilijk, waardoor teveel reeds afgewezen asielzoekers de plaats van nieuwkomers blijven innemen… Gevolg: al 1.411 asielzoekers niet toegewezen, hoewel ze recht hebben op opvang.
Extra opvangplaatsen lijken even te helpen, tot de volgende asielzoeker zich aandient. Het opvangnetwerk kan niet eindeloos worden uitgebreid. Integendeel, het opvangprobleem kan enkel opgelost worden als - vooral oneigenlijke - asieldossiers sneller afgehandeld worden zodat asielzoekers sneller een beslissing krijgen en het opvangnet verlaten, en als erop wordt toegezien dat de onfortuinlijken die definitief zijn afgewezen het land ook effectief verlaten.
We blijven het herhalen: Geef het opvangrecht terug aan de echte vluchteling!! Gebruik ons opvangnetwerk waarvoor het initieel bedoeld was: mensen op de vlucht beschermen.
[1] Als we de totale verhoudingen (en alle opvangplaatsen beschouwen) erbij nemen, vangt Vlaanderen 16,4 bewoners op per 10.000 inwoners; Wallonië 27,7 bewoners per 10.000 inwoners en Brussel 22,3 bewoners per 10.000 inwoners. In absolute cijfers vangt Vlaanderen 10.253 asielzoekers op, tegenover 9.575 door Wallonië en 2527 in Brussel.