Vlaams Parlementslid en schepen in Aalst
Kruimelpad
BTW-regime nieuwbouw niet invoeren zonder globaal debat fiscale autonomie
N-VA stelt vast dat de maatregel tot invoering van een nieuw BTW-regime op nieuwbouw ondoordacht en overhaast werd genomen. De voorgestelde regeling geeft aanleiding tot rechtsonzekerheid en fiscale spitstechnologie. Erger zijn de gevolgen voor het modale Vlaamse gezin dat nieuwe financiële obstakels ziet in de zoektocht naar een betaalbare woning . En door een gebrek aan overleg met de deelstaten wordt de politiek van gezins- en milieuvriendelijke woonfiscaliteit van Vlaanderen ernstig doorkruist.
Naar aanleiding van een arrest van het Europees Hof van Justitie uit 2000 is onder de regering Verhofstadt III een nieuw fiscaal regime voor gronden én nieuwbouw uitgewerkt. De weinig doordachte manier waarop de maatregel vorm kreeg, zal ongetwijfeld tot fiscale spitstechnologie leiden die de maatregel verder uitholt. En wat met de rechtsonzekerheid. Zo is er het voorbeeld van mensen die vandaag een woning verkochten met de idee bij een nieuwe aankoop te kunnen genieten van de meeneembaarheid van de registratierechten.
N-VA heeft twijfels over de motieven van deze maatregel en stelt vast dat de maatregel een negatieve invloed heeft op de economische dynamiek van de bouwsector en tot fiscaal ontwijkgedrag zal leiden. Budgettaire motieven kunnen dus moeilijk meespelen.
Wie geen toegang heeft tot fiscale achterpoortjes, dreigt het volle pond te moeten betalen. Net op een moment dat vele jonge gezinnen op zoek zijn naar betaalbare woningen, dreigt deze maatregel de gemiddelde nieuwbouw in Vlaanderen bijna 6% duurder te maken. Deze maatregel zal vooral de modale Vlaming extra belasten omdat de gronden in Vlaanderen sowieso duurder zijn dan in Wallonië. Duurdere gronden en dus meer BTW.
Bovendien wordt het beleid van de Vlaamse regering inzake woonfiscaliteit op ernstige manier doorkruist waarbij jonge gezinnen een steuntje in de rug kregen door lagere registratierechten, het klein beschrijf of de recuperatie van registratierechten bij verhuis.
N-VA meent dat het debat en geplande overleg over deze maatregel zich niet mag beperken tot compensatiemaatregelen, maar ten gronde moet gaan over de financiële verhoudingen tussen deelstaten en de federale overheid. Op het overlegcomité van 5 maart jl. werd trouwens afgesproken dat deze problematiek geïntegreerd zal worden in het globaal debat over de financiering van gemeenschappen en gewesten. Zonder dit debat kan er voor N-VA geen sprake zijn van een invoering op federaal niveau.
De N-VA merkt op dat Vlaanderen in het verleden fiscale instrumenten zoals de registratierechten met succes heeft ingezet om tot een meer gezinsvriendelijke woonfiscaliteit te komen. Laat ons die weg dan ook verder bewandelen…